23 Temmuz 2014 Çarşamba

Ferrero Rocher'in Askerleriyiz!



Her türlü fikrin, düşüncenin, kişinin ideolojisi olur da, bir çikolata efsanesi olan Ferrero adlı markanın ideolojisi olmaz mı? Elbette olur. Gerekirse hepimiz Ferrero Rocher’in askerleriyiz!


Ferrero veya Ferrero Rocher isimleri tanıdık gelmeyebilir. Ferrero Rocher biraz daha tanıdıktır, ama Ferrero adı pek çok kişi için yabancı bir isim... Peki nedir Ferrero? Hani süpermarkete gidiyorsunuz da, fındık kremalarının dizildiği raflarda Nutella’yı görüp eliniz orta veya büyük boyuna gidiyor ve sepete atıyorsunuz ya, işte o Nutella’nın üretici firması. Aynı zamanda, Nutella’dan biraz daha az meşhur olan Ferrero Rocher adlı, çikolata topları var, hani 3’lü paketi 7,5 - 8 lira olan. İşte onlar da Ferrero adlı markanın ürünleri. Şöyle bir fotoğrafta Ferrero’ya ait pek çok ürünü bir arada görebilirsiniz.




Fotoğrafta Tic Tac adlı bir ürün de var; o, diğer ürünlerin arasında en az ünlü olanı. Ama Kinder çikolatasını, Raffaelo’yu (belki), Ferrero Rocher’i ve ve Nutella’yı elbette biliyorsunuzdur. Hatta Kinder Sürpriz Yumurta’ya çocukluğunuzdan beri aşinasınızdır.

Ferrero; 1946 yılında Pietro Ferrero tarafından İtalya’nın fındıklarıyla meşhur Piyemonte bölgesindeki Alba şehrinde kurulmuş bir fırındır. (Vikipedi). Ama sadece bir çikolata ve fındık değil; bundan çok daha fazlası... Adamlar resmen çikolataya hak ettiği değeri ve saygıyı kazandıran ender markalardan. Bir Nutella, bir Kinder Bueno, bir Ferrero Rocher dediniz mi insanlar ceketinin önünü ilikler önce.

Bu şirketin ürünleri Türkiye’de eşoğlueşek gibi pahalıdır (eşoğlueşek gibi pahalı?!). Diğer fındık kremaları veya çikolata çeşitleri çeşitli fiyat aralıklarında gezinmekte iken; Ferrero’nun ürünleri hep fahiş fiyattadır. Ya da fahiş fiyatla satılan ürünler kategorisindedir diyelim. O yüzden pek çok yiğit, süpermarkete Nutella almaya gidip, elinde Sarelle veya Çokokrem’le geri dönmek zorunda kalmıştır yıllar boyunca.

Peki belki bu kadar da abartıyoruz, ama nedir bu Ferrero ve ürünlerinin cakası? Nedir Ferrero’yu Ferrero yapan?

Kesinlikle “Şu ürününde şu kadar kakao, şu kadar yağ, şu kadar x, şu kadar y vardır” şeklinde anlatamayacağım. Onun yerine, ürünleri üzerinden gitmeyi uygun görüyorum. Mesela, o kadar lafını ettik, Nutella:




Nutella’nın nasıl bir manyaklık olduğunu hiçbir betimlemeye gerek duymadan, sadece şu arkadaşı göstererek bile anlatabiliriz bence.




Diyeceksiniz ki, “Ötekiler de fındık kreması, bu da fındık kreması; ne farkı var?”. Bunu, Nutella alamayacak durumda olduğum zamanlarda ben de kara kara düşündüm; bir Çokokrem’in, bir Sarelle’nin Nutella’dan farkı ne? İllâ en güzel tadı hep en pahalısında mı bulacağız? Şu şekilde açıklayabilirim: bir kavanoz Sarelle alıp çalışma masanızda veya mutfak masasında yanınıza koyduğunuzda belki üçüncü veya dördüncü ekmek diliminden veya kaşıktan sonra “Eeeh, yetti galiba...” diyebiliyorsunuz. Fakat bir Nutella alıp aynı işlemi gerçekleştirdiğinizde, eliniz Nutella kavanozuna daha fazla gitmeye başlıyor, bir süre sonra ekmek-bıçak ikilisini bırakıp kaşıkla bodoslama dalıyorsunuz. (Bu tamamen kişisel deneyime dayalıdır)

Peki Nutella’nın, ya da genel olarak Ferrero marka ürünlerdeki fiyat politikasının beğenme kriterimize hiç mi etkisi yok?.. Olmaz olur mu, gayet de var! Bir kere, yabancıları bilemem ama, Türk’ün takıntısıdır, pahalı ürünü muhakkak merak eder, tatmak/denemek ister. Ama bunu her zaman gerçekleştiremediği için kimi zaman da “Oha ne kadar pahalı! Bu fiyata böyle ürün olur mu?!” şeklinde tepki verir. Allah’tan Ferrero ürünlerinin tamamı o kadar pahalı olmadığı için deneyimleme imkânımız olur.

Hadi fiyatı vs.’yi geçelim, kabul etmekte fayda var ki Ferrero ürünleri, diğer pek çok -hem yerli hem yabancı- markanın ürünlerinden daha iyi tada sahip. Ferrero’dan daha iyi çikolata yapan markalar yok mu? Elbette vardır. Ama biz şu anda Ferrero Rocher’in askerleriyle ilgili konuştuğumuz için meselemiz Ferrero.

Mesela her defasında Nutella’dan konuşmamızın sebebi de, bu ürünün Ferrero’nun ikonik ürünü olmasıdır. Kinder sürpriz yumurtayı ve diğer Kinder çikolatalarını da (bunlar da hep Ferrero’nun) bilenler elbette vardır. Ama Ferrero demek, Nutella demektir.

Peki neden Ferrero Rocher’in askerleriyiz? Çünkü;

- Almanya’da hırsızların 20 bin dolar değerinde 5.5 tonluk çaldıkları ürün Nutella.

- Columbia Üniversitesi’nde öğrencilerin yemekhanelerinden çaldıkları ürün Nutella.

- Guinness Rekorlar Kitabı’na göre; 2005 yılında Almanya’nın Gelsenkirchen kentinde Nutella’nın 40. yaş kutlamaları vesilesiyle 27,854 kişinin toplanıp yaptığı ortak kahvaltıdaki ürün Nutella.

- Dünyada her 2.5 saniyede bir Nutella satılıyor.

- 2009’da, Barack Obama ve Coca Cola’nın ardından, Facebook’ta en çok hayrana sahip ürün Nutella.

(Bilgiler onedio.comsitesinden alınmıştır.)

Nutella’nın ortaya çıkış hikâyesi de şöyle:

“İtalya’nın, fındıklarıyla meşhur Piyemonte bölgesindeki Alba şehrinde fırın işletmekte olan Pietro Ferrero, 1946 yılında ‘Pasta Gianduja’ adında çikolata satıyordu. 

Bu katı bir çikolata olduğu için, Ferrero bunu daha sonra, 1951’de krema hâlinde ‘Supercrema’ adıyla satmaya başladı. 

1963 yılında Ferrero’nun oğlu Michele Ferrero, Supercrema’yı bütün Avrupa’ya satabilmek için ürünü revizyondan geçirerek yeniledi ve adını ‘Nutella’ koydu.


İlk Nutella kavanozu Alba’daki Ferrero fırınından 20 Nisan 1964’te gönderildi ve ilk seferde büyük başarı kazandı.”

Nutella’nın içindeki malzemeler de şöyle: şeker ve hurma yağı başta olmak üzere, fındık, kakao tozu ve yağsız süt. Ancak Nutella’yı çekici yapan muhtemelen barındırdığı şeker ve hurma yağı miktarı. (Yanılıyor da olabilirim)

Gelelim Ferrero’nun diğer ürünlerine...

Esasında miktar açısından bakacak olursak, Nutella’dan çok daha pahalıya satılan Ferrero ürünü, Ferrero Rocher’dir. 16’lı bir paketini 20 liraya bulabilirsiniz. (Kaynak) Ki bu durumda, bir topu 1.25 liraya gelmektedir. Ben en son üçlü paketini 3.50 liraya almıştım sanırım.




Ferrero'nun bu ürünü de, kavrulmuş fındığın fındık kreması eşliğinde top şeklinde bir gofretin içine yerleştirilmesi ve üzerinin sütlü çikolata ve parçalanmış fındıkla süslenmesiyle oluşuyor. Mesela bunun, bir Ülker King Top’tan ne farkı var? İnanın ben de bilmiyorum... Sadece tadarak anlayabilirsiniz.

Bu Ferrero Rocher denen ürünün bir de beyaz renk kardeşi olan bir şerefsiz var, o da Raffaello.




Bu ürün de, Hindistan cevizi ve bademin, beyaz çikolata kremasıyla bir araya gelmesiyle ortaya çıkan top şeklinde bir çikolata.

Ferrero ürünlerinin hemen hemen hepsinde fındıkla ilgili bir şey bulabilirsiniz, çünkü adamlar fındığın bolca yetiştiği yere dükkânı kurmuşlar ve işleri güçleri fındık, çikolata, fındık kreması ve şeker. Kinder Bueno da bu özelliklere uyan bir Ferrero ürünü.




İçi fındık kreması dolu, dışı çikolatayla kaplı gofret olan Kinder Bueno, şahsi fikrimce tabii ki diğer gofretlerden daha güzel. Ama tabii Ülker Çikolatalı Gofret’i tenzih ederim!

Ferrero’nun, ebeveynler ve çocuklar tarafından bilinmesini en çok sağlayan ürünü ise hiç şüphesiz Kinder Surprise, yani bizdeki bilinen ismiyle, Kinder Sürpriz Yumurta’dır.




Bu çikolata da, iç tarafı beyaz çikolata, dış tarafı sütlü çikolata olarak yumurta biçimi verilmiş hâlde satılmaktadır ve her Kinder Sürpriz’in içinde plastik bir kapsül içinde sürpriz bir oyuncak yer almaktadır.

                                                                       *

Yukarıda -belki- biraz sıkıcı biçimde Ferrero ürünlerini inceledim. İçlerinde en fazla durduğum Nutella olmuş olabilir, çünkü Nutella’ya karşı zaafım var- ama fiyatı yüzünden kendisine platonik bir aşk beslediğimi itiraf etmem gerekir. Türkiye’ye son olarak yakın zamanda Nutella and Go adlı yeni bir Ferrero ürününün girdiğini de öğrenmiş bulunmaktayım (ne kadar zamandır piyasada bilmiyorum, ama yeni diye tahmin ediyorum).




Migros’a, Tansaş’a, Bim’e ve bilimum süpermarketlere düştüğünde (veya hâlihazırda satılıyorsa daha fazla satılmaya başladığında) keyfine daha çok varacağımızı düşünüyorum.

Sağlıklı olayım, vücudumun fit görüntüsünü koruyayım, ama arada Nutella da yiyeyim diyorsanız, miktarı oldukça düşük tutmanız lazım. Tam olarak şu fotoğraftaki kaşıkta yer alan miktar kadar mesela:




Daha fazlasını tüketirseniz, istediğiniz fit vücuda veya sağlıklı bir bünyeye sahip olamazsınız, çünkü Nutella’nın büyük çoğunluğu şeker. Sağlıklı bünyeden kastım da; elbette ki ölmezsiniz, ama Nutella yiyerek haz yaşarken, yemeyerek sürünebilirsiniz onu söyleyeyim.

Bizim açımızdan Ferrero Rocher’in askerleri olmak için ürünleri kadar sebebimiz var. Sabah kalktığımızda kahvaltı sofrasında Nutella kavanozunu görünce, buzdolabında bizi bekleyen Ferrero Rocher çikolatasıyla veya Kinder Bueno’yla karşılaşınca, ister göbekli olalım ister olmayalım, yüzümüz gülüyorsa, bunun sebebi Pietro Ferrero babadır!




Nutella aldığınızda, şu tarz farklı tarifleri de denemeniz mümkün:









Not: Markanın yaratıcısı Pietro Ferrero olmasına rağmen, yazının başlığını bilerek Ferrero ürünü olarak Ferrero Rocher olarak koydum, aslında bu bir insanın ismi değil.

Not-2: Ferrero’dan bu yazı karşılığında bir senelik, her ay üç kavanoz olmak üzere Nutella rüşveti aldım. Yani sizler bu yazıyı okurken, ben Nutella’mı kaşıklıyor olacağım... :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder